Bakom mina bilder

7D, FOTOTIPS

Det är många kommentarer och frågor om mina bilder så tänkte svara på lite frågor och tips runt det i ett inlägg.

UTRUSTNING

Alltså, kan du inte din kamera så spelar det ingen roll om du har bästa kameran i världen. Du har bra förutsättningar men en bra kamera ger dig inte automatiskt bra bilder då man nu kan ta riktigt bra bilder med en mobilkamera. Du måste kunna kameran, hur allt påverkar varandra med bländare, brännvidd, ISO, slutartid, vitbalans osv. Bli vän med din kamera och lär dig grunderna så går det mycket lättare att ta bättre bilder för annars kommer du inte veta vad du gjorde när du helt plötsligt fick till en bra bild av tio som du knäppte.

GRUNDEN

Jag har haft en systemkamera i ca 12 år tror jag, minns inte exakt hur länge men jag hade min första när jag började högstadiet. Jag började läsa på men gick ändå snabbt över till att fota manuellt och körde på ”try and error” och lärde mig eftersom, ALLA inställningar och hur de påverkade varandra. Så det är alla timmar, bilder och viljan att lära sig som har lagt min grund för bilderna jag knäpper idag.

MÄNGDEN

Sedan kommer det till att verkligen använda det man kan och utmana sig själv och att fota, fota, fota. Jag vet inte om jag vill veta hur många tusentals bilder jag tagit på dessa år. Bara i Venedig hittills har jag knäppt runt tusen bilder. Och det är grunden och mängden foton i fingrarna som gör att jag kan ta de foton jag gör idag. Så 12 år med hundratalet timmar har jag lagt ner vilket även gjort att jag fått ett bättre "fotoöga" då det krävs ett konstnärligt öga för att kunna ta bra bilder. Så mitt filter jag använder mig av är låååång erfarenhet.

REFLEKTION

Jag reflekterar alltid över vad jag gillar i bilder, vad jag vill förmedla och försöker utmana mig själv till att ta bättre bilder genom detta. Att testa fota på ett nytt sätt, en ny inställning eller liknande och jag är sällan nöjd. Jag tog en riktigt bra bild i Venedig jag verkligen tycker om men stör mig väldigt mycket på att mannen jag fotade med i bilden kollar åt fel håll.

KOMPOSITION

Oftast har jag en tanke på hur jag vill ha bilden och ibland går jag bara ut och knäpper det jag hittar, men det som jag tänker på mer och mer är kompositionen i bilderna. Är ljuset fel kan jag ta en bild för att se hur det blev men går därifrån för att kunna komma tillbaka när ljuset är bättre. Sedan är det även hur föremålet i bilden ska framställas och om du ska ha något i förgrunden eller bakgrunden.

EFTERBEHANDLING

Efterbehandlingen är en av de viktigaste delarna enligt mig i ett foto för det är då bilden blir klar. Fotar man i RAW måste man efterbehandla bilderna då bilden inte är klar, det gör man i ett program som t.ex. photoshop. Fotar man i JPEG gör kameran klar bilden och du har inte samma möjlighet att påverka bilden efter om det blev något tokigt. Jag fotar bara i RAW nu och kommer aldrig gå tillbaka till att fota i JPEG eller liknande.

TIPS

Lär dig kameran utan och innan

Utmana dig själv och var inte rädd att fråga någon hur de fotar sina bilder

Kolla Youtube för tips och trix, det finns massor

Googla, hittar man inte svaret man söker där går det nog inte att hitta

Fota i RAW

Tänk igenom hur du vill ha bilden och försök sedan ta den

-Inspireras av andra och tolka det på ditt eget sätt och gör din grej av det

#bestofnouw

Gillar

Kommentarer

janielindahl
janielindahl,
Åh, älskar ju dina foton, men förstår vad du menar med detaljer... Hur en man som tittar åt ”fel håll” kan gnaga i en! Detta gjorde mig inspirerad till att plocka fram systemkameran lite mer. Kommer defintivt följa ditt sista tips speciellt ❤️ Kram till dig bästa Emmelie!
nouw.com/janielindahl
Nettan,
Jag har nog aldrig använt en riktig kamera 🙂 och man ska nog sätta sig ner och kolla dom där inställningarna som finns tom på mobilen för jag har alddig använt dom. Tack dör inspiration.
nettanbergh.blogg.se
Nettan,
Jag har nog aldrig använt en riktig kamera 🙂 och man ska nog sätta sig ner och kolla dom där inställningarna som finns tom på mobilen för jag har alddig använt dom. Tack dör inspiration.
nettanbergh.blogg.se
linnearosengren
linnearosengren,
Så himla bra tips! Det gör verkligen stor skillnad när man kan sin kamera och du är så himla duktig på att fota. Jag är alldeles för lat hehe så jag kör alltför ofta på standardfunktioner och räddar bilderna efteråt 🙈
nouw.com/linnearosengren
2barnsmammaochfru
2barnsmammaochfru,
Tycker det är så vackert att åka båt mellan husen så där som i en film =) så fina och bra tips =)
nouw.com/2barnsmammaochfru
Sverige_influencer
Sverige_influencer,
Bra tips känns som du är i dröm staden i en film
nouw.com/sverige_influencer
happyM
happyM,
Så himla bra skrivet verkligen, du är ju riiiiktigt duktig på att fota ❤️
nouw.com/happym
Bella,
Jag har aldrig hållet på med inställningar och sånt. Ja tar typ 10 bilder på en sak i olika vinklar. Kanske ändrar "kugghjulet" typ om A eller M eller om de är blomma eller barn. Sen fotar jag bara haha 😂
Www.belliz.se
FridaochTove
FridaochTove,
Åh vad jag blir inspererad till att ta tag i mina manualer, läsa dem och testa och leka runt men jag vet ju att såfort jag tagigt fram dem så kommer mittt huvud storkna av all text haha. Tack för alla bra tips, ska verkligen ta efter dem eftersom dina bilder är amazing!
nouw.com/fridaochtove
SofiaLissmyr
SofiaLissmyr,
Åh vad detta inlägg passade mig perfekt, blev så glad när jag insåg vad det var du skrivit om. Jag älskar att få massa fina tips ang detta, sånt behövs alltid. Du är verkligen en inspiration inom fotning älskade du! Kramar 😊 <3
nouw.com/sofialissmyr