Bygga en pengamaskin

Vardag, Tips

Måndag och jag är verkligen inte taggad alls. Min förkylning håller på att släppa men det känns som att jag skulle kunna få ryggskott när som helst... Så jag går på tabletter och hade behövt åka på gymmet men med förkylningen sätter stopp... Så resten av min kväll blir i soffan med en bok + att jag ska skriva klart inför ett utvecklingssamtal jag ska ha imorgon.

Men nu till något helt annat, för vem vill inte bygga sin egna pengamaskin? Det är min dröm och något jag verkligen vill göra. Så hur gör man?

För det första, det är aldrig för sent att börja spara pengar, oavsett summa. Börja NU om du inte gör det. Det räcker med 100 kr/månad. För på ett år blir det 1200 och om du investerar dem kan det bli mer, men oxå mindre.

Sedan jag fyllde 18 har jag försökt spara lite varje månad och under studietiden sparade jag även lite, trots studentekonomi. Det går! Och hur underbart är det inte när man sparar pengar som sedan kan växa av sig själv?

SÅ HUR GÖR MAN?

- lite är bättre än inget. Börja med lite och läs på.

- du måste vara beredd på att det du investerar kan gå förlorat, men det är inte förlorat förrän du säljer av dem. Jag har själv haft aktier som gått ner 8000 (!!) men med is magen ändå haft kvar och som vänt och stigit ännumer.

- tänk långsiktigt och låtnpengarna sköta sig själv!

- sprid riskerna och ha aktier (eller fonder) inom olika marknader och områden. Det kan även vara bra att blanda högrisk med lågrisk. De som är högrisk kan svaja mer än lågrisk som oftast går sakta med säkert uppåt.

- efter ett tag så inser man att ränta-på-ränta är ganska najs och tillslut blir det en stor snöboll som klarar sig själv och blir större.

- "Price is what you pay; value is what you get". Finns det någon man ska lyssna på gällande investeringar är det Warren Buffet. Det är bara att söka på hans namn och läsa citaten.

- gör en budget och håll dig till den och spara inte i slutet av månaden, utan i början. Får du pengar över ändå, spara de oxå.

- gör en lista med saker du vill ha och en med vad du behöver. Pritoritera och välj vad som är viktigast.

- Refunder. Jag önskar jag hittat denna app tidigare men bättre sent än aldrig? För varje köp du gör får du tillbaka en viss procent i pengar om du går via Refunder. Hur bra? Du sparar alltså pengar när du handlar. Det finns hur många sidor som helst och mina favoriter är helt klart matsmart.se, ideal of Sweden, na-kd, cdon.com mfl och det är gratis!

HÄR får du 50 kr vid ditt första köp över 100 kr.

Och det bästa av allt med att investera och spara är att det sköter sig själv och förmodligen växer och blir mer utan att man gör något.

Gillar

Kommentarer

Matildaberlin
Matildaberlin,
Men åh! Bara du skrev meningen "hur gör man?" så satt jag som på nålar: tell me, tell me, tell me! And you did!! TACK!!! <3
nouw.com/matildaberlin
emmeliesehlin
emmeliesehlin ,
Åh vad härligt!! För vem vill inte ja en egen pengamaskin?! Kram finaste du<3
nouw.com/emmeliesehlin