Cancermånad - Vikten av att känna

7D

Jag delade med mig att detta förra året men känner att det är lika aktuellt nu. Så snälla, läs och om inte, känn igenom dina bröst en gång i månaden. Det är verkligen så viktigt och om du känner något, stå på dig för att göra mammografi eller biopsi!

I och med att oktober och bröstcancermånaden kommer upp blir det ibland en del tunga tankar för min del då jag hade kunnat vara en av de som fått beskedet. Jag är fortfarande rädd att knutan jag har kvar i bröstet ska bli något, eller att jag hittar fler som alltid måste tas prover på. Därför är denna månad så viktig för mig och att dela kunskap om hur man kollar igenom sina bröst och hur viktigt det är att lära känna dem.

Här kommer min berättelse som är ett av de viktigaste inläggen jag skrivit och en insikt i hur de kan gå till när man hittat något.

I mars för sju år sedan var en jobbig tid för min del. Jag hade hittat en knöl i mitt bröst som var nästan 3cm stor dagarna innan min 18årsdag. Dagen då jag blev vuxen. Jag hade världens panik och alla möjliga tankar snurrade runt i mitt huvud. Jag var bara 18 år, inte kunde det vara cancer? Jag var ju så ung, det kunde inte vara det men ändå hade jag den där stora knuten i mitt bröst.

Jag fick en tid på vårdcentralen och fick direkt en remiss till bröstmottagningen i Sundsvall. Inom loppet av 2 veckor hade jag fått tiden och fick göra en biopsi. Jag hade en äldre läkare och han var väldigt säker på att det var ett vanligt fibroadenom, en bindvävsknuta. Men man kan inte vara säker tills man får det där provsvaret.

Att vänta på svar i nästan 3 veckor var hemskt. Jag försökte att inte tänka på det men det gick inte, det låg hela tiden i bakhuvudet och gnagde. Jag fick en tid i Sundsvall men denna gång för provsvaret och det var exakt som läkaren hade trott. Inget farligt, bara ett vanligt fibroadenom.

Trots det valde jag att 6 månader senare operera bort den då jag inte ville gå runt och känna att det kanske blir något ändå, man vet ju aldrig? Och den var stor så jag ville få bort den.

Sedan dess har jag för vana att känna igenom mina bröst regelbundet, för rädslan finns där fortfarande. Och ni kan ju tänka er känslan, när jag några år senare känner igenom dem som vanligt och fastnar på ett ställe på mitt andra bröst, för där är det en liten knöl igen… Och så börjar resan om igen.

Jag hade ännu en gång panik trots att den var mindre och kändes som den förra. Mamma var vid min sida och såklart hittade jag den innan jag skulle sova. Gråtandes somnade jag den natten, kramade min kudde och bokade ännu en tid på vårdcentralen.

Även denna gång får jag en remiss till Sundsvall och det var i början av december. Åker ner, gör biopsin och denna läkare tror också att det är ett fibroadenom som jag hade tidigare, men vi måste ändå vänta på svaret. Denna gång var jag lite lugnare, men känslan fanns där ändå att det skulle kunna vara cancer.

Vid det här laget fick jag även mitt ryggskott så när vi skulle ner för provsvaret skulle jag som inte hade kunnat sitta och äta en måltid sitta i en bil i 13 mil. Jag gick på smärtstillande, hade filtar och kuddar runt om mig och praktiskt taget låg ner i framsätet med rumpvärmen på.

Svaret blev det förväntade och jag kunde andas ut. Jag fick världens bästa julklapp. Denna valde jag att inte operera bort men så fort jag känner något annorlunda kan jag höra av mig och får förmodligen en tid för att kolla upp det.

Så alla kvinnor där ute, vare sig du är 15 eller 85, lär känna dina bröst och känn igenom dem minst en gång varje månad.

Det är så viktigt och hittar man det i god tid är chanserna mycket bättre, men det kan även vara som för mig, att det är en vanlig bindvävsknuta. Och eftersom jag redan haft två stycken inom sex år är chansen stor att jag får det igen, och då ska jag kolla upp det även fast jag vet att det förmodligen bara är ett fibroadenom.

HÄR kan ni se exakt hur man ska göra och snälla, gör det till en vana.

#bestofnouw

  • Postad i: 7D

Gillar

Kommentarer

hilmak
hilmak,

Men så himla viktigt!! Har tänkt att det främst är viktigt när man är över 30, men säkert viktigt för en själv också❤️ Tack för påminnelsen! Kram fina du!

nouw.com/hilmak
artist
artist,

Bra att du tar upp detta viktiga ämne. Kärlek till dig.💖

nouw.com/artist
oliviamalm
oliviamalm ,

Så himla viktigt och bra att du tar upp detta <3

nouw.com/oliviamalm
Desireekujala
Desireekujala,

Fint att du delar med dig! så viktigt ämne att ta upp <3

nouw.com/desireekujala
Ellendelin
Ellendelin ,

Otroligt viktigt inlägg, alla borde kolla brösten! Fint av dig att dela med dig av din historia också!

nouw.com/ellendelin
SofiaLissmyr
SofiaLissmyr,

Godmorgon finaste du! Vilket otroligt viktigt och känsligt inlägg du har skrivit! Så otroligt fint att du delar med dig och skriver om detta viktiga ämne. Massa kramar 😊 <3

nouw.com/sofialissmyr
agnesmathilda
agnesmathilda,

Så viktigt inlägg! Fint att få höra din historia. Kram

nouw.com/agnesmathilda