Dricker du plast?

Allmänt , TipsInnehåller affiliate-länkar

Jag hade ingen koll på kemikalier och speciellt inte plaster innan min kusin tipsade mig om denna bok. Den beskriver allt från hur man borde tänka när man köper en ny tv, när man målar och vilka plaster/kemikalier som inte är bra för kroppen. Den tar även upp saker, och produkter som inte är bra rum för rum. Men jag måste varna om att man mer eller mindre kommer bli lite skadad av den.

Så här kommer en snabb guide och med länkar längre ner där ni kan läsa mer om vad just du är intresserad att veta mer om. So here we go!

Hormonstörande ämnen

Bisfenoler
Bisfenol A är den mest kända bisfenolen och finns bland annat i plasttallrikar och plastglas gjorda av polykarbonat, på insidan av metallförpackningar för livsmedel, i tandfyllningsmaterial och i kvitton.

Bromerade flamskyddsmedel
Flamskyddsmedel används för att minska föremålets förmåga att övertändas om den utsätts för en gnista. Undvik i första hand bromerade flamskyddsmedel och i andra hand så kallat halogenerade flamskyddsmedel.

Nonylfenol och nonylfenoletoxilat
Nonylfenoletoxilat används bland annat i rengöringsmedel och färg. Ämnet är förbjudet inom EU och kommer till oss genom import av kläder och textilier. Nonylfenoletoxilat bryts ner till nonylfenol som är svårnedbrytbart, giftigt för vattenlevande organismer och misstänkt hormonstörande. För att undvika nonylfenoletoxilat kan man köpa textil tillverkad inom EU, eller som är märkt med GOTS, EU-blomman eller Oeko-Tex 100.

Ftalater
Ftalater används dels som mjukgörare i plast, framförallt i PVC, men även i färg för sin vidhäftningsförmåga. Det finns många ftalater och alla anses idag inte vara lika problematiska. De farliga ftalaterna kan förekomma ibland annat mjukgjord PVC som finns i till exempel plastgolv, tapeter, färg, konstläder/fuskskinn, elkablar/elsladdar och äldre mjuka plastleksaker.

Parabener
Parabener används som konserveringsmedel i bland annat kosmetika och hygienprodukter för att förhindra bakterie- och mögeltillväxt och därmed förlänga hållbarhetstiden hos produkten. Varianterna propylparaben och butylparaben har visat sig vara hormonstörande och bör undvikas.

Så efter min kunskap om kemikalier och plast så är det första jag kollar vilken plast det är och jag kan erkänna att jag är lite skadad. Jag mår illa när någon värmer en plastmatlåda och speciellt när de blir mjuka och varma. Jag bara känner hur alla dåliga ämnen släpper från plasten och hamnar i maten istället (det är så jag känner när jag ser det). Men här nedan har ni bra länkar direkt till artiklar att läsa igenom för tips och info om plast. Boken är även ett bra tips och du hittar mer info om den HÄR.

Erbjud ditt barn en giftfri uppväxt
WHO's rapport/info om hormonstörande ämenen
Skaffa plastkoll

Gillar

Kommentarer

linndossing
linndossing,
Så himla smart!! Den boken måste jag också kolla in, så viktigt! Kram
nouw.com/linndossing
janielindahl
janielindahl,
Åh, det här med plaster och hormonstörande ämnen - känns som att jag blivit lite mer påläst nu när vi fick Ellen. Men hemskt vad mycket runt oss som egentligen inte är bra för oss! Man får ständigt ha koll och vara påläst. Så bra att du belyser detta ❤️ Ska kolla in boken lite närmre. Stor kram ❤️
nouw.com/janielindahl
happyM
happyM,
Åh tack för att du tar upp det här, sååå himla viktigt!! Vi har slutat köpa plastflaskor och även numera slutat att använda matlådor i plast ❤️
nouw.com/happym