En skör tråd mellan liv och död

DIABETES

Idag var en mysig dag och även en dag då jag fick nys om livespelet Primetime. Så klockan 20.00 ikväll satt vi redo och var med i frågesporten. Peter Jihde gästade och det var två frågor om diabetes. Eftersom jag lever med en diabetiker så tänkte jag att det skulle vara kul att vara med.

Den första frågan om diabetes var "Vad händer om man inte behandlar diabetes?"

Alternativen var "Lågt blodsocker", "högt blodsocker" eller "ingen skillnad".

Av dessa svarade 20000 högt blodsocker och nästan 17000 svarade lågt blodsocker och detta skrämmer mig så obeskrivligt mycket. Av de som svarade rätt vet jag inte heller hur många som visste svaret, men ändå.

Men som sagt, dessa siffror skrämmer mig ända in i märgen då diabetes är en av de mest växande sjukdomarna just nu. Fler och fler får den och att omgivningen inte vet hur de ska reagera om en diabetiker faller ihop är livsavgörande. Varför jag skriver just om diabetes är för att min man har det. Jag vet att det finna andra osynliga sjukdomar med, men det är just denna jag vill uppmärksamma.

Just därför tycker jag det är så bra initiativ med Diabetesgalan som är nu på onsdag kl. 20.00 på TV3 eller Viaplay. Det är en sjukdom som måste uppmärksammas. Om en diabetiker blir medvetslös är det socker personen behöver. INTE EN SPRUTA. Då gör du det ännu värre och personen kan dö. Druvsocker under tungan eller smeta lite honung under läppen är bra sätt att få upp blodsockret snabbt på, men bästa är att ringa 112 för råd då personen i fråga kanske behöver glykos.

Som anhörig till en diabetiker är jag ofta orolig på att något ska hända O och rädslan och oron som är störst är hur omgivningen reagerar. Därför är det så viktigt med att man vet lite om det iallafall. Bästa tumregeln är att ALDRIG ge en spruta. Ge alltid mat. Att leva med diabetes krävs planering dag in och dag ut. Om man kommer på vid lunch att "jag vill träna" idag kanske det inte alltid går om du tagit långtidsverkande insulin för då kan risken att bli låg väldigt stor. Hur mycket insulin ska tas till denna måltid? Vad åt jag tidigare? Ska jag äta efterrätt? Vad har jag för blodsocker nu? Har jag en förkylning i kroppen? För att ta en insulindos så kan det vara dessa frågor man använder sig av och ändå kan det bli galet då det inte alls blev som man tänkt då kroppens mående påverkar hela tiden.

Därför blir jag extra nojig nu när vi bor på distans. Vissa kvällar måste vi vara vakna längre för att blodsockret sjunker så snabbt eller ställa väckaren på nätterna runt 02 för att checka så att han inte ligger för lågt. Då kan det bli allt från ett mjölkglas till chokladbitar för att blodsockret ska gå upp.

FAKTA OM DIABETES

I Sverige är det ca 500 000 som har diabetes.

Det finns två typer av diabetes, Typ 1 diabetes och Typ 2 diabetes.

Varje dag dör 5 personer då den underliggande orsaken är diabetes.

Ord som används för begreppet lågt blodsocker är känning, insulinkänning, hypoglykemi, hypo, vara låg, ligga lågt, sockerfall. Allt detta betyder lågt blodsocker. Vanligt förekommande symtom är blekhet, skakningar i framför allt händer och armar, svettning, hunger, svårt med koncentration och beslutsfattande samt irritation.

De som har diabetes har ingen eller låg produktion av hormonet insulin. Detta förenklat är att de med diabetes inte kan ta upp näringsämnena i blodet. Tänkt dig att cellerna är en skattkista och insulinet är en nyckel. För att cellerna ska kunna få näringen som tas upp av blodet behövs insulinet för att kunna "låsa upp" låset till skattkistan som är cellerna. Har man ingen insulinproduktion så är energin i blodet istället för i cellerna.

Vill du läsa mer om diabetes följ denna länk eller googla diabetes.

Jag lär mig jämt och ständigt saker om diabetes och om O's diabetes, och vi har varit tillsammans i snart 7 år. Bara för att jag kan O's diabetes ganska bra betyder inte det att jag kan någon annans mer än att jag vet vad som händer i kroppen och symptomen på högt respektive lågt blodsocker.

Gillar

Kommentarer

Matilda Berlin,
TACK för att du delar med dig och lyfter det! Jag ska erkänna att jag också hade svarat för lågt... Så tack <3
matildaberlin.se
emmeliesehlin
emmeliesehlin ,
Det är så viktigt spceillet då jag lever med det som anhörig. Du kan ju tänka till dig själv, när du känner att du har lågt blodsocker (även fast det inte är riktigt samma för en diabetiker) så är det mat du vill ha då. Och tack för att du läste och kanske lärde dig något om det. Kram <3
nouw.com/emmeliesehlin