Etapp 11 - högakustenleden

Foto, Tips, Resor

I torsdagskväll kom O hem och jag tog ut en semesterdag igår. Så vi hade hela dagen för oss själva och hitta på något och jag har länge velat gå till Balestjärn som ligger längs Högakustenleden. Så det var vår plan för dagen. Gå dit och ha med oss lite picknick. Man kan gå från två olika håll och mamma och pappa har gått från ena hållet som var väldigt rotigt och brant så vi valde att gå från Sandlågan istället.

Längs vägen finns det flera stopp och det är ganska mysigt att gå genom ett världsarv. Hela höga kusten är ju det och det finns 13 etapper att gå. Jag har bara varit efter 3 stycken men de kanske är de mest populära. Slåttdalsskrevan, klättra i skuleberget och Balesudden/tjärn. Sen har jag oxå varit vid högakustenbron och det finns även leder att gå där.

Iallafall, vägen upp till tjärn var väldigt varierad. Breda skogsstigar och rotiga uppförsbackar blandat med lite fälda träd och plankor att gå på. Det var fullt med alla olika blandningar med löv fulla stigarna. Väl uppe på ett berg blev vi lite distraherad av två stenhögar som vi på stenar på så vi missade vägen vi skulle följa och hamnade ganska fel. Men vi visste att om vi fortsätter efter havskanten så kommer vi till stigen längre fram, och det gjorde vi men efter en mycket bökig väg dit.

Tillslut var vi äntligen rätt, utan att ha fått panik av att vi var helt fel i en okänd skog eller blivit arg på varandra för att vi var fel. Och sista vandringen mot tjärnen kunde äntligen börja och det kändes som vi var nära trots ca 2km vandring upp i skogen.

Efter vägen fanns det hur mycket som helst att fota och jag tror mannen min blev lite less ibland då jag både skulle fota med kameran och mobilen. Men det är så svårt att låta bli när det är så himla vackert!! Kolla bara!

Tillslut var det bara 300 meter till tjärn och det var ganska brant och rotigt i början men sedan blev det bättre. Jag har hört så mycket om denna tjärn då vattnet är alldeles klart och man kan se allt i vattnet. Det gjorde vi ganska bra men det var synd att det blåste för det gjorde att det inte syndes lika bra. Men att kunna se stockar som låg på botten flera meter ut och under vattnet var riktigt häftigt. Ändå hade jag högre förväntningar och blev lite besviken än fast det var riktigt fint. Vi stannade även och åt här för klockan närmade sig 12. Efter det var det över en kilometer kvar till udden och jag hade inte alls lust att gå ut dit. Men O drog ändå med mig ut dit då vi ändå var så nära.

Men jag är så glad att vi gick dit ut för det var så häftigt! Ändå gick vi inte ända ut på udden för det blåste och var en bit kvar dit. Vi såg så långt och naturen där uppe var riktigt häftig! Udden ska oxå vara ganska häftig då det är ett stup längst ut på udden och rakt ner i havet. Om vi hade gått dit vet jag inte om jag vågat då jag är så himla höjdrädd... Men det kanske blir en annan gång. Ses nå var det bara att gå tillbaka samma väg och det gick snabbare då det var lättare att se markeringarna vi skulle följa och vi redan hade gått vägen dit.

Men ska jag vara helt ärlig så hade jag nog inte föreslagit att gå dit om jag hade vetat vad jag gett mig in på. Det tog ca 2h att gå dit ut och jag har inte rikrigt huvudet för att göra såna saker än fast det är så mysigt och verkligen värt besväret. Men jag fick verkligen kvalitetstid med min man och det var riktigt mysigt och härligt. Så om ni är i krokarna och tycker om naturen är det ett måste än fast det tar lite tid att gå dit.

Gillar

Kommentarer

anneli,
Det ser ju helt fantastiskt ut! Ska försöka tvinga med min sambo lagomt till nästa år att vandra mer 😊
littlesleeper.blogg.se/
linndossing
linndossing,
Men gud vilka fina bilder! Ser helt magiskt ut. Kram
nouw.com/linndossing