Hur du undviker en konflikt på bästa sätt

Tips

Jag har nu lyssnat på boken ”barn som bråkar – att hantera känslostarka barn i vardagen” och det är så intressant. Jag kan mycket sedan innan och har använt mig av vissa metoder de pratar om, men det är alltid bra att få höra det igen.

Så jag tänkte ge lite tips på hur man kan hantera en situation för att det inte ska bli en konflikt. Detta utgår från att det är med barn, men jag är säker på att det även går att använda sig av i de flesta situationer.

- Affektsmitta. Ditt eget kroppsspråk och känslor smittar av sig, så om du börjar skrika, börjar förmodligen den andra också skrika vilket kan trappa upp konflikten.

- Aldrig kräva ögonkontakt. Den ökar affektsmittan och kan trappa upp konflikten. Försök att inte ha längre ögonkontakt än 3 sekunder då det kan skapa en högre affektsmitta.

- Ta ett steg bakåt rent fysiskt i situationen för att inte göra situationen mer stressande än vad den redan är.

- Sätta dig eller luta dig mot väggen, ta ett djupt andetag och sänk axlarna. En lugn kropp smittar på samma sätt som en spänd kropp, fast med lugn.

- Stå med sidan till och inte mittemot. De bästa samtalen får vi när vi har magarna åt samma håll. Som t.ex. i bilen och muskelspänningen blir mindre, vilket gör det lättare behålla självkontrollen för båda parter.

- Öva dig på att känna dig lugn eller lugna ner dig i uppstressade situationer. Då funkar ovanstående punkter bäst. Är inte du lugn, kommer de inte funka lika bra.

Av dessa punkter har jag faktiskt använt mig av många i mitt jobb som förskollärare men även i mitt privatliv då det varit lättare att ha jobbiga samtal i en bil, men även att andas lite innan man säger något för att lugna ner sig en aning. Men jag är inte bra på att hålla mig lugn i vardagliga situationer och kan lätt bli hetsig, det är inte direkt lätt att hålla sig lugn om man får kommentaren "men lugna ner dig". Det är så mycket lättare på jobbet när man själv har en roll och har bättre verktyg än barnen som man kan använda sig av.

  • Postad i: Tips

Gillar

Kommentarer

janielindahl
janielindahl,
Håller med om samtliga punkter! Riktigt klokt resonerat Emmelie ❤️ Just den med att samtala i bilen speciellt. Det kan avdramatisera en annars så spänd stämning. Vet inte hur många missförstånd jag och min man faktiskt löst i bilen på väg någonstans. Sån värdefull tid att bara sitta ner och reflektera över saker och ting tillsammans, kram ❤️
nouw.com/janielindahl
emmeliesehlin
emmeliesehlin ,
Åh, eller hur! Tycker det var så himla bra grejer och jag håller med dig fullkomligt, bilar är bästa stället för konversationer! Kram<3
nouw.com/emmeliesehlin
AngelicaCarlsson
AngelicaCarlsson,
5 ggr mer kärlek är också en sån jättebra bok om konflikter med barn och hur föräldrarna har löst problemen som har dykt upp. Den hänvisar även till forskning som gjorts. har läst den flera ggr och gått tbx till de kapitel som liknar de konflitker som uppstår hemma hos oss. Superbra med såna böcker 😃
nouw.com/angelicacarlsson
emmeliesehlin
emmeliesehlin ,
Åh, tack för tipset! Den ska jag verkligen kolla in för när det är exempel är det ju hur bra som helst! Kram
nouw.com/emmeliesehlin
Bella,
Jätte fina råd 😊 Många råg som man inte tänker på
belliz.se