Mina bästa renoveringstips

Renovering, TipsInnehåller affiliate-länkar

Nytt år och det är väl ändå lite nya möjligheter iallafall? Vi går in i detta år med 4 rum som håller på avslutas i renoveringarna och renoveringen har pågått sedan vi flyttade in i huset vilket är lite över två månader sen. Egentligen har det inte varit något överdrviet eller "mycket" som att göra om planritningen eller riva väggar, utan mer riva tapeter, spackla väggar, golv, måla, tapetsera etc. Men toaletten har det ändå varit mycket arbete med då det rivits ner till reglarna, byggts upp igen, lagt golvvärme och nu är det plattorna kvar. Många beslut som ska tas och innan vi hunnit "bo in oss". Men på dessa två månader har jag lärt mig väldigt mycket och här kommer bästa tipsen.

- ha en tydlig version. När vi köpte huset såg vi potentialen då det fortfarande är kvar i 70-talet. Så efter att ha läst denna bok hade jag mer kött på benen och en röd tråd jag tänkt ha genom allt. Jag har vetat från start ungefär vilken känsla jag vill ha och därefter har tapeter, och de verkliga färgerna fallit på plats.

- läs på om ALLT. Kontrollfreak som jag är så har jag läst på om allt på flera olika sidor (utom badkarsblandare och deras cc vilket vi fick köpa nytt). Hur man river badrum, hur mycket det kostar, alla steg, hur man flytspacklar (än fast vi inte gjorde det själva), hur både vattenburen-och elgolvvärme läggs, om tapeter och vilka olika klister de kan ha osv osv. Listan kan göras lång och detta steg är ganska viktigt. Hade jag inte läst om våra papperstapeter till hallen hade vi gjort på fel sätt och använt fel klister...

- knäpp före- och efterbilder. Det är så himla kul att kolla på efter och se hur mycket jobb man lagt ner och hur man förändrat rummet. Jag har gjort det överallt och ni ska se skillnaden på vår hall, den kommer inom kort.

- hitta/beställa olika färg/material/tapet/kakelprover. Det har vi gjort på allt vilket jag är tacksam för. Tapetprovet hängde jag upp i hallen och sen har jag haft 15 färgprover i tvrummet för att känna in den rätta kulören i olika ljus över dagen (i en färgbutik ser alla färger ljusa och fina ut men hemma har du helt annat ljus). Sedan har vi provmålat och för att se hur det blir i verkligheten och enligt mig är det nästan viktigast. Beroende på i vilket väderstreck rummet ligger kan färgen upplevas olika, varmare eller kallare.

- sätt en tidsplan. Annars är det lätt att bara göra saker när man måste. Vi hade lite så i början och det var när vi satte mål för när hallen skulle vara klar det hände grejer. Vi jobbade varje kväll i 2 veckors tid och det är skönt att ha något att jobba mot. Just nu har vi två deadlines och vi kommer klara båda med 2 rum.

- beställ allt i tid. Med badrummet beställde jag allt låååångt i förväg. Fönstret beställde vi 6 veckor innan vi ens fick tillgång till huset då leveranstiderna är 6-8 veckor. De kom i perfekt tid och kaklet beställde jag 2 veckor innan men det kom ändå 1 månad senare då leveransen var försenad (förmodligen i och med corona). Så vi har verkligen haft allt hemma och ingen har behövt stå vänta på material vilket jag sett till och kommer göra likadant med köket då vi har yta och kan förvara det.

- var noga med grundarbetet. Det är de tråkigaste men det absolut viktigaste. Det kommer inte synas men det syns om du gjort det dåligt. Det som göms i snö kommer fram i tö... Nu när vi målade grundvarvet med färg i vardagsrummet kom små hål fram som jag inte ens såg innan och missade att spackla... yeey

- var flexibel. Men se tills så du gör som du vill ha det och ta in råd, men låt de inte styra din version helt och hållet. Vi hade en version för badrummet med när alla kunniga inom sitt område berättade hur det skulle bli arbetsmässigt och rent praktiskt har vi ändrat helt mot vad vi hade tänkt från början, men det kommer bli så mycket bättre.

- sen är det bara att sy ihop allt med inredning och följa den röda tråden.

Så med ett nytt år finns nya möjligheter och det finns alltid något man vill göra om. Här är mina tips och listan går nog göra längre med, men dessa är mer för arbetet innan. Sen ska rummen inredas med och det är då det blir roligt och man ser helheten.

#bestofnouw

Gillar

Kommentarer

happyM
happyM,

Åh så grymt inlägg och så sjukt bra tips!!! Före och efterbilder är ju GULD att ha sedan!!! ❤️❤️ Kram

nouw.com/happym
linndossing
linndossing,
Älskar dessa inläggen, så viktiga saker!! Att göra det grundliga är SÅ tråkigt men så viktigt <3 Älskar före och efterbilder!
nouw.com/linndossing
beattriicee
beattriicee,

Perfekt tips! Ska spara detta inlägg till när jag väl ska börja göra om hemma eller när jag flyttat till hus för jag är en person som bara vill ha allt färdigt men det handlar att planera också 😂 Så bra inlägg!

nouw.com/beattriicee