Recept på godaste chokladcupcaken

7D, Mat

Som jag nämnt lite tidigare så har jag bakat mycket på slutet och något jag verkligen fastnat för är cupcakes. Det går relativt snabbt, är enkelt och en sats ger 12 stycken som är perfekt för muffinsplåten. Hittills har jag gjort tre omgångar med alla olika smaker, banan, choklad och citron. Min favorit är helt klart favoriten och därför tänkte jag dela med mig av det receptet (på bilderna är det de stora bruna).

Den med strössel är den med banan som faktiskt blev överraskande god. Den med vit frosting är citroncupcaken med vaniljfrosting och även den blev väldigt bra. Och min favorit, den stora chokladcupcaken som har chokladfrosting och chokladknappar på sig, den blev så fluffig och lätt.

Till detta recept behövs en köksvåg då det mesta vägs istället för att vara i deciliter osv, men inte allt.

INGREDIENSER
100 g mjöl
20 g kakao
140 g strösocker
1½ tsk bakpulver
en nypa salt
40 g osaltat smör, rumstempererat
1 1/4 dl mjölk
1 ägg
1/4 tsk vaniljessens

GÖR SÅHÄR

1. Värm ugnen till 175 grader

2. Lägg mjöl, kakao, socker, bakpulver, salt och smör i en bunke och vispa samman med elvisp på låg hastighet tills smeten får en grynig konsistens.

3. Vispa ihop mjölk, ägg och vaniljessens i en kannan/bunke. Häll långsamt hälften av mjölkblandningen i mjölblandningen medan du vispar samman ingredienserna. Vispa sedan på hög hastighet tills alla klumpar försvinner.
4. Sänk till en lägre hastighet och häll långsamt i den resterande mjölkblandningen (skrapa ner ingredienser som fastnat på kanterna). Fortsätt vispa i ytterligare någon minut tills smeten är slät men utan att överarbeta den.
5. Skeda upp smeten i pappersformar (i en muffinsplåt) till två tredjedelar och grädda i ugnen i 20-25 minuter (mina små var inne ca 15 min) eller tills bakverken fjädrar tillbaka när du trycker på dem lätt med fingertoppen. Det ska inte fastna något på en provsticka som sticks in i mitten. Låt bakverken svalna något i plåten innan du tar ut formarna och ställer dem på ett galler för att kallna.
6. När cupcakesen har kallnat kan du glasera dem med valfri glasyr/frosting och dekorera.

Gillar

Kommentarer

malinhardstahl
malinhardstahl,
Så gott! Måste testa 😍
nouw.com/malinhardstahl
beattriicee
beattriicee,
Men mums vad gott!!
nouw.com/beattriicee
Matildaberlin
Matildaberlin,
Men herre vad gott! Perfekt såhär till helgen ju =) Puss hjärtat och ha en fantastisk Fredag <3
nouw.com/matildaberlin
Ida,
Men åh så gott! Cupcakes är ju himla roligt att göra 😃
idanilssonphoto.se