Sparkar & slag i vardagen

7D, Home

Vissa dagar funderar jag på om jag verkligen vill jobba i förskoleverksamheten eller inte. Jag älskar verkligen yrket och att få ta del av barnens lärprocesser, men ibland vill jag bara lägga mig ner och skrika som barnen själv gör ibland för att de inte kan göra vad som helst.

För från min sida som förskollärare, är det jag som får försöka sätta ramar och gränser för barnen som inte har några alls hemma, vilket gör det rörigt för dem då det är olika hemma och på förskolan. Och jag jobbar i en miljö där jag ibland blir sparkad, slagen eller ibland höra riktigt fula ord som barn i förskoleåldern inte ens borde veta av. Allt detta kommer från att det inte sätts gränser eller ramar för barnen och de får göra vad de vill. De testar alla gränser och speciellt med mig som är ny på stället. Men när de testat samma grej 3 gånger och märker att det inte går, vet de om det och gör inte om det igen. För om jag säger till en gång snällt och förklarar vad som händer om det händer igen, vet de konsekvenserna. När det sedan händer igen, vet de om att de hade sin chans och inte tog den. De lär sig det riktigt snabbt och de blir trygga för de vet var gränsen går.

Det skulle verkligen inte handla om detta men nu blev det så. Det är en del av min vardag och jag hoppas att ni om ni har barn eller får det i framtiden, sätt gränser för barnen blir trygga och det är bara i början man behöver vara "hård".

Och ofta funderar jag över om det är jag som är hård, eller om det är barnet som inte vet hur man beter sig när man t.ex. sitter vid ett matbord. För jag accepterar inte att det hamnar fötter på bordet, man gurglar vattnet eller att man sitter med fötterna genom ryggstödet med ryggen mot bordet. Ingen vuxen gör så och hur ska barnen lära sig hur man beter sig vid ett matbord om vi inte säger till?

Här är iallafall några bilder från vårt kök. Tavlan hade pappa hängt där innan vi flyttade in och jag älskar den verkligen. Det hade varit kul att veta vad det är vi skrattar åt.

Vi har fortfarande inte fått klart allt men vi har iallafall bestämt oss för vilka köksstolar vi vill ha så de ska beställas. Lampan är beställd men har en riktigt lång leveranstid så vi får nog den till hösten. Sedan är köket klart. Sovrummet är oxå ganska klart men en ny säng ska införskaffas till hösten.

Gillar

Kommentarer

linneaturesson
linneaturesson,
emmeliesehlin
emmeliesehlin ,
joywesterberg
joywesterberg,
Så himla bra skrivet fina du! Och alltså tavlan, ni är ju så himla fina. Den gör sig så fin där! ❤️
nouw.com/joywesterberg
emmeliesehlin
emmeliesehlin ,
Var tvugen att få ut det ur mig! Och tack! Vad glad jag blir, tycker om den där oxå!<3
nouw.com/emmeliesehlin
janielindahl
janielindahl,
Blir så glad för er skull, att allt faller på plats som ni vill med kök och hem, allt ❤️ Sen det där med att sätta gränser... Håller med, även fast jag kan tänka mig att det är en ren utmaning ibland (både som förälder och förskolelärare!). Vi som vuxna har ju i slutändan ansvaret att se till att barnen formas till de ansvarsfulla människor som vi vill att de ska bli. Och då behövs både gränser och kärlek ❤️ Kram till dig fina kloka E 💕
nouw.com/janielindahl
emmeliesehlin
emmeliesehlin ,
Åh tack! Det är så skönt när det börjar falla på plats<3 Ja, det är verkligen en utmaning ibland och jag gillar den för att hitta nycklarna till just de barnen kan de vara otroligt tufft! Och ja, det är håller jag i tanken om det blir jobbigt ibland! De ska faktiskt ut i det svenska samhället! Kram<3
nouw.com/emmeliesehlin