Travel guide - Venedig

TRAVEL GUIDE, ITALIEN

Ni som följde min resa i Italien vet att jag verkligen älskar Venedig. Vi bodde ca 20min med tåg från Venedig så jag var dit totalt 9 gånger. Och jag har nu försökt samla ihop alla tips men jag kan ha missat något då det var så mycket jag ville få med.

Och såhär i Coronatider kan det vara lite skönt att drömma sig bort och längta lite. Så här kommer mina Venedigtips

Att äta

Cichetti - det är små mackbitar med olika toppnings som är så goda. Det finns hur många olika som helst och med ett glas prosecco till är pricken över i.
Teramezzini
- Detta åt jag när jag gick runt i Venedig med en Venedigbo, annars hade jag nog inte ätit det. Men de godaste var på snack bar Tiziano nära Rialto. Jag tog en med krabba och ägg och den var så sjukt god och till det ett glas prosecco.
Frittelle
- det är bland det godaste jag ätit i bakverksväg. Det är som en friterad munk men så mycket godare. De finns bara innan och under Karnevalen, så från januari till nån gång i mars finns dem. Godaste!!
Prosecco & Aperol Spritz
- Både aperolen och proseccon är från närheten av Venedig så det testades.
Skaldjur på Burano
- Burano är en riktig "fiskarby" och färska skaldjur eller fisk till lunch är ett måste. Jag åt en supergod pasta med skaldjur och bläcksås. MUMS!
Kaka på Burano
- fortsättning på Burano så har de en speciell kaka där. Dock så smakade jag inte den men den ska tydligen vara god.
Gelato från Suzo
- gelato är ett MÅSTE i Italien men den från Suzo är den godaste. Det ligger precis vid torget bakom Rialto.
Farini
- mitt favoritfik i Venedig. Jag hittade det påväg till Markusplatsen och det fanns så mycket gott. En favorit var deras croissanter med sallad och parmaskinka. Sen fanns det massa annat gott med och deras cappuccino var riktigt god med! Jag köpte med mig mackor, fika och cappuccino och åt nån annanstans. Dock vet jag inte om man "får" göra det längre, alltså äta mat var som.

Att se/göra

Piazza San Marco - Torget är ett måste att besöka och det finns väldigt mycket runt om det. Kyrkan, tornet, palatset, båtar och en jäkla massa folk. Jag var där en morgon väääldigt tidigt för att fota soluppgången och det var i princip folktomt och så magiskt. Det är bara lokalbor ute då och det är en och annan marknad somär öppet + några kaffeställen. Sen är det ofta fullt med duvor där och av nån anledning så kändes det som att duvorna i Venedig och Italien överlag var dåliga på flyga och höll på flyga in i en hela tiden...
Dogepalatset
- Jag och pappa gick en guidad tur där och det tycker jag var så värt det. Vi fick så mycket info om all konst och rummen som var där. Annars är en tavla bara en tavla men med historien bakom blir det mer intressant. Och att gå insidan av suckarnas bro var lite speciellt.
San Marco Campanile
- det höga tornet på torget. Kön var ganska lång men tillslut kom vi upp och shit vilken utsikt det var. Man åkte hiss upp dit och sedan när man kände sig klar åkte man ner. Det var så häftigt med utsikten därifrån men det var en av de sista grejerna jag gjorde då det var en sak jag inte hade gjort.
Basilica San Marco
- ett MÅSTE att gå in i. Jag var in i den flertalet gånger men med pappa hade vi en guidad tur. Alltså jag såg på allt med helt andra ögon. Alla målningar och vad de betydde, vi gick fram och såg den enorma skatten (det är värt att betala några euro för att gå fram!!) och bara allmänt historian bakom kyrkan. OBS - 1, har du en ryggsäck får du inte ta in den utan måste låsa in den i nått skåp på sidan av kyrkan nånstans. Det var så många som kom längst fram i kön och inte fick gå in... och 2, trots att kön kan se milslång ut så tar det oftast under 30 min att komma in.

Liberia Acqua Alta - en bokaffär som är väldigt poppis och som man ofta fotar bilder likt min. Jag köpte även gamla vykort/bilder på Venedig. Det fanns hur mycket böcker som helst och det var en mysig känsla därinne.
Canale Grande - den går inte att missa då det är det första man ser när man kommer ut från stationen när man anländer. Den är så häftig och det är ett måste att åka vaporetto för att se kanalen och Venedig från ett annat perspektiv.
Ponte di Rialto - En av de få broar som går över kanalen och den är väl mer eller mindre något man kopplar ihop Venedig med. Det finns butiker på bron och massor med stånd runtom med souvenirer osv.
Rio di Palazzo (bridges of sight) - Bron som är vid dogepalatset och som är väldigt känd. Det är en typisk turistattraktion att se med mycket folk vid bron man ser den från.

Takterrassen vid Rialto - Denna är helt gratis att gå upp på och är längst upp i den stora gallerian precis bredvid Rialtobron. Man måste "boka" in sig än fast det är gratis och smartast är att göra det i förväg via deras hemsida så det inte är fullbokat när man går dit. Man får vara där 15 minuter innan det är dags för nästa tur. Man ser så mycket därifrån än fast det är mycket hustak, men man ser bland annat Markuskyrkan därifrån.
Basilica di Santa Maria della Salute - Den gick jag till nån gång men annars ser man den ofta från "andra sidan". Jag var aldrig in i den men den är riktigt pampig utifrån.
Judiska kvarteret - det är på en av öarna i Venedig och det var där alla judar förut fick vara på. Husen där är väldigt mycket högre och med fler våningar än resten av Venedig. Sedan såg jag en dokumentär därifrån där man fick se att det var två kyrkor i två av husen som man inte ser utifrån då de egentligen inte fick ha det.
Ospedale SS giovanni e Paolo (sjukhuset) - Ett sjukhus som verkligen inte ser ut som ett. Jag var förbi det en gång och trodde det var en kyrka då den var så fin utifrån, men det var ett sjukhus. Värt att se.
Arsenalen - typ första 6 gångerna jag var i Venedig hade jag inte ens varit så långt upp men med Camilla så gick vi dit. Det var häftigt att bara gå dit och det verkade som att det fanns ett museum eller liknande där. Det var iallafall ett varv och hamn för Venedigs flotta under storhetstiden.
Vaporetto - Det är alla båtar som man åker runt på på kanalen. De är som en buss men eftersom det bara är massa kanaler i Venedig är det Vaporetto man åker. Och man kan köpa enkelbiljett eller ett 24h-biljett. Tips är att köpa ett 24h-biljett om man vill åka utt till Murano, Burano eller nån av de andra öarna.

Burano - älskade Burano. Jag var nog dit 2-3 gånger och jag bara älskar ön. Man kan tro att bilder därifrån är photoshopade men det är de inte. Husen är så färggranna. När fiskarna kom hem i mörkret var det svårt att skilja husen mellan så de målade dem i olika starka färger. Så himla härlig ö och med god mat och färsk fisk och skaldjur.

Gå vilse - det är väl egentligen det som man ska göra och mitt största tips. De stora sevärdheterna, fine de vill man se, men att bara gå runt och se var man hamnar är guld då det är så fint överallt. De mindre gatorna med mindre turister är så mysiga. Ibland räcker det att gå en gata från huvudgatan och den är nästan tom på folk. Och går man bara runt kan man hitta den gamla bor utan räcke. Jag hade sett den på flertalet bilder och sedan visade Camilla mig den. Efter det hittade jag den själv och visade den för pappa och Olov.
Hitta ditt egna Venedig
- och detta hänger lite ihop med punkten ovan. Gå utanför alla stora stråk och hitta ditt egna Venedig. Ät den lokala maten, hitta de små guldkornen och bara njut.

Det jag hade velat göra/göra mer av:
- gå förbi och in i fler kyrkor. Det finns verkligen sååå så många men det är oftast Markuskyrkan man tänker på
- gå in i museum av olika slag
- hitta mitt Venedig lite mer och gått vilse lite mer
- vi åkte aldrig gondol då det var så dyrt så det är något jag skulle vilja göra nångång
- äta middag. Vi var bara där i dagsljus men jag hade velat uppleva Venedig på kvällen och i mörkret med

#bestofnouw

Gillar

Kommentarer

happyM
happyM,
Alltså det ser heeeeeelt magiskt ut!!! Dit vill jag så himla gärna!!! Stor kram finis ❤️
nouw.com/happym
MissJohansson
MissJohansson,
Underbart inlägg! Allt Låter magiskt! Måste verkligen åka dit någongång❤️ Stor kram!
nouw.com/missjohansson
joywesterberg
joywesterberg,
Det ser så himla fint ut där! Alla färgglada hus, så magiskt ju! <3
nouw.com/joywesterberg
Emma Engström,
Jag har varrit till Italien en gång och då var det till Rom, men Venedig har jag alltid tyckt varit otroligt fint så en resa dit ska det bli! 😃 Tycker det är jättebra med guider då man får en mer inblick i hur det är! Kram <3
nouw.com/emmaengstrom
SofiaLissmyr
SofiaLissmyr,
Som jag har sett fram emot detta inlägg! Jag har sparat det utifall man någon gång åker dit och behöver lite tips om saker. Älskar att du har lagt ner så mycket tid på inlägget! Massa kramar 😊 <3
nouw.com/sofialissmyr
beattriicee
beattriicee,
GULDVÄRT INLÄGG!!! ❤️❤️ Älskar alla tips och att du berättar om din upplevelse. Är så sugen på att åka dit!!
nouw.com/beattriicee