Vad säger bilden dig?

Foto, Tips

Förra veckan hittade jag en serie på Netflix som jag skulle kunna kolla på om och om igen. Om du är fotointresserad på något plan så är det absolut en serie för dig. Den heter Tales by light och i första säsongen får man följa en fotograf i varje avsnitt. Mina absoluta favoritavsnitt är 0101 och 0105.

I och med avsnitten får man en insikt i fotografer mer vitt skilda fokusområden och hur de tänker när de fotar och efterjobbet med bilderna. Jag tycker det är häftigt att få en inblick i andra människors liv och speciellt när det handlar om något som jag beundrar eller är fascinerad av. Dessa fotografer är en del av detta men det kan lika gärna vara en ingenjör eller en elitidrottare.

För varje avsnitt som gick har jag fått en mycket bredare syn på att fotografera och det har börjat snurra så många idéer och det finns så mycket jag skulle vilja göra och bli bättre på. I första avsnittet får man följa en fotograf som ägnat i princip hela sitt liv åt att fota i vatten. För hur coolt är det inte att fota i vatten?! Det var så inspirerande och efter jag sett avsnittet vill jag också fota knölvalar och vill jag ha ett vidvinkelobjektiv.

I avsnitt fem får man följa en fotograf på ett äventyr i Antarktis och det jag fastnade för var när han höll på att efterbehandla och redigera sina bilder. Han pratade om att det är du ska framhäva det bilden säger dig och det du vill visa. Så simpelt egentligen men så sant. Ha vilka färger du vill och gör som du känner. Bilden är din och förmedla den känsla och versionen du känner för och vill förmedla i/med bilden.

I och med denna serie har jag fått nytändning för att fotografera och nya saker jag skulle vilja testa.

Det första som kanske är det viktigaste är att jag vill fota mer med min systemkamera. Det är rologare när bilderna blir bra trots att det är lättare att använda sig av mobilen då bilderna blir hyfsade med den.

Det andra är att jag skulle vilja prova fota under vattnet. Det verkar så häftigt och bilderna är verkligen helt magiska. Men innan dessa måste jag bli bekvämare i vattnet och simma och dyka mer.

Det tredje jag vill göra och bli bättre på är att redigera i photoshop. Jag kan ytligt och basic (som syns i bilderna ovan) men vill kunna framhäva och ändra mer som jag vill ha bilden. Jag vill inte känna mig begränsade av kunskaperna jag har i det.

Så något att tipsa om är att du sätter upp vad du har för mål med din fotografering. Handlar det om att du vill lära dig kamerans inställningar mer eller testa något nytt? Leta inspiration, det finns överallt. Vad det än är sätt upp mål och försök sedan tänka ut hur du ska nå målen och vad det är du behöver göra. Sedan är det även bra att ta vara på den kunskap som finns och att fråga men mitt största tips är att pröva, pröva, pröva. Jag fick min första systemkamera i mellanstadiet och jag läste på lite men testade allt möjligt vilket jag idag är glad för. Nu kan jag alla kamerans inställningar och hur de påverkar varandra och jag fotar 99/100 gånger i manuellt läge. På så sätt vet jag att jag får bilden som jag vill ha den. Och om det blir dåliga bilder eller bilder du inte är nöjd med, fortsätt. Ge inte upp för det är av dem du lär dig mest och det är även dem du kommer vara mest tillfredsställd med när du lyckats.

#nouw30daychallenege

Gillar

Kommentarer

Matildaberlin
Matildaberlin,

Nej vad spännande!! TACK för tipset! Måste verkligen ta och kika in den =) Kram <33

nouw.com/matildaberlin
emmeliesehlin
emmeliesehlin ,
Gör så! Den är helt fantastisk!! Kram <33
nouw.com/emmeliesehlin