Stämde förväntningarna?

Tack för all er fina respons! Det är så peppande och det värmer.

Min lilla kille är snart 8 månader men det var inte förrän nu det slog mig att det kan vara intressant att läsa om mina förväntningar på graviditeten och förlossningen och hur det blev. För inget blev som jag trodde.

Graviditeten

Förväntning - jag hade faktiskt inte så mycket förväntningar på just graviditeten. Hade inte hunnit tänka så mycket hur det skulle vara att vara gravid utan att det skulle vara mysigt att få känna bebisen röra sig, smörja in magen varje kväll och att förlossningen så småningom skulle komma. Däremot hade jag förväntat mig illamående, halsbränna, sammandragningar och att jag skulle gå som en vaggande anka i slutet.

Verklighet - den blev inte alls som jag hade förväntat mig. Allt var frid och fröjd då jag knappt var illamående förutom lite i början men annars var det inget speciellt, men sen kom allt ganska direkt. Jag började få mer och mer ont i/runt magen och en helg hade jag så ont att jag inte visste vad jag skulle ta vägen och jag blev orolig för bebisen. Så i vecka 22+3 blev jag heltidssjukskriven med ligamentsmärtor vilket jag inte hade någon koll på alls innan. Det blev lättare när jag accepterade det och det viktigaste var att bebis mådde bra vilket han gjorde. Men att inte kunna plocka ur diskmaskinen själv eller kunna sitta längre stunder vid middagar var påfrestande då jag annars är väldigt självständig och vill klara saker själv.

Smörja in magen fick Olov göra varje kväll och jag gick långsammare än en snigel pga smärtorna men det blev lite bättre sista veckorna då han fixerade sig.

Haha denna bild är tagen ca 1h innan han föddes och enda bilden som knäpptes under förlossningen.

Förlossningen

Förväntning - Jag är så fascinerad av förlossningar så redan innan jag blev gravid såg jag födeavdelningen på Dplay = jag visste hur olika förlossningar kan se ut. Men jag läste “Att föda” och “Föda utan rädsla” än om jag inte var rädd för förlossningen men tänkte att kunskap är makt, tränade på att andas då jag ändå inte hade något att göra och ställde in mig på att det skulle göra riktigt ont och ta riktigt lång tid och vara utdraget. Jag hade tänkt att vi skulle dansa och sova mellan vräkarna, fota och gunga på en pilatesboll. Olov skulle massera mig och hjälpa mig att andas.

Verklighet - Inte alls som jag trodde och jag kan nästan känna mig “snuvad” på förlossningen då den gick så otroligt snabbt, samtidigt som det var skönt att det inte drog ut på tiden. Det jag läste i böcker hade jag i bakhuvudet hela tiden och hjälpte mig otroligt mycket. Speciellt tanken på att det gör ondare om man spänner sig och inte andas. Då allt gick så snabbt klockade jag vräkarna själv medan O packade, jag var i min bubbla och sen var jag i den mer eller mindre till han föddes. Fick massage i ansiktet och över ryggen men annars var det jag och bubblan med värkarna. Under mina 3h hemma med värkar hade jag uppemot 90 st och ett snitt på 2,5min mellan värkarna från start. Intensivt kan man lugnt säga.

Iallafall, mitt vatten gick 23.00 och han var ute 05.38. Vill ni läsa mer om min förlossning kan ni läsa min förlossning minut för minut här.

Gillar

Kommentarer

emelivet
emelivet,

Jag hade liknande graviditet som du! Sen blev kejsarsnittet inte alls som jag tänkt mig samt tiden efter med alla smärtor och all återhämtning efter snittet.

nouw.com/emelivet
Hilma
Hilma,
Kan tänka mig att själva upplevelsen av förlossningen kan vara jättesvår att förbereda sig inför <3
nouw.com/hilma
ebbabrage
ebbabrage,

Så roligt inlägg att få ta del av!!

nouw.com/ebbabrage
StarOfUsA
StarOfUsA,

Jag hade också regelbundna värkar från start! Första värlen kom runt 23 och 13.18 var hon ute, hon satte sig nämligen på tvären och ville ut med pannan först så jag fick krysta i 5h 🙈

nouw.com/starofusa
Blondina
Blondina,
Men gud vad kul att man får ta del utav din resa 😃 Sånt här älskar jag att läsa 😊 Riktigt spännande
nouw.com/blondina
tildablanksvard
tildablanksvard,
Så kul att följa hela din resa!
nouw.com/tildablanksvard
amaliev
amaliev,

Så fint å få lese!���

nouw.com/amaliev